Acne
Acne

Acne

 

Heb jij last van ontsierende puistjes en mee-eters? Heel herkenbaar dat je dan verlangt naar een huid zonder oneffenheden en pijnlijke ontstekingen? Bij Ivy clinics bieden wij verschillende behandelingen om de huid gezond te maken en ontstekingen te verhelpen en te voorkomen.

 

Lees hieronder wat acne is en wat we er allemaal aan kunnen doen.

ooglidcorrectie

Wat is acne?


Acne is een huidaandoening waar veel mensen last van hebben. Ongeveer zo’n 85% van de mensen tussen de 12 tot 24 jaar hebben in mindere of meerdere mate last van acne.

 

Bij acne kunnen de talgkliertjes het talg niet voldoende afvoeren. Acne bestaat uit puistjes (pustels), rode bultjes (papels), onderhuidse ontstekingen (noduli) en comedonen (mee-eters). Comedonen zijn verstopte talgklieren. Zwarte mee-eters hebben een open verbinding naar buiten en witte mee-eters zijn gesloten. Door de afsluiting van de talgklier ontstaat er een ontsteking. Het gevolg: puistjes.

 

Wanneer iemand veel puistjes heeft, noemen we dat acne. De huidaandoening komt in de pubertijd meer bij mannen voor dan bij vrouwen. Op een latere leeftijd komt het meer bij vrouwen voor dan bij mannen.

Acne soorten


Er bestaan verschillende soorten acne, naast de gewone ‘puber’ acne. Bij volwassenen zien we deze vormen regelmatig:

 

Acne vulgaris

Deze vorm komt het meeste voor, vaak in milde vorm. Het worden ook wel jeugdpuistjes genoemd. Deze vorm van acne komt vaak voor bij mensen tussen de 12 en 24 jaar. Het kan alle typische symptomen van acne vertonen.

 

Acne conglobata

Dit is een vorm met ernstige ontstekingen en littekenvorming. Dit komt vooral voor bij jongens in de pubertijd. Deze vorm van acne bevindt zich voornamelijk op de rug en schouders.

 

Acne excoriee

Deze vorm van acne kan ontstaan als er aan de puistjes gekrabd en geknepen wordt, we noemen het ook wel ‘krab acne’.

 

Acne tarda

Dit lijkt op de gewone acne, het zet door na de puberteit of begint daarna. Vaak wordt het veroorzaak door hormonale veranderingen.

 

Acne keloidalis

Deze vorm komt voornamelijk voor bij de donkere huid. Het ontstaat vaak tijdens of na acne conglobata en uit zich in pijnlijke en ontsierende littekens.

 

Acne ingeuinalis/axillaris

Deze vorm van acne ontstaat vaak door androgenen hormonen. Het komt voor in de oksels en liezen.

 

Acne Fulminans

Dit is een zeer ernstige vorm van acne wat gelukkig zelden voorkomt. De vorm lijkt op acne conglobata en gaat daarnaast nog gepaard met koorts en algehele malaise.

 

Acne Neonatorum

Deze vorm wordt ook wel zuigelingen acne genoemd. Komt vaak voor bij pasgeboren baby’s en is te herkennen aan kleine puistjes in het gelaat. Deze vorm ontstaat door hormonen van de moeder.

Acne symptomen


De symptomen van acne hangen af van het type acne, de ernst van de acne en de locatie. Mogelijke symptomen bij acne op een rijtje:

 

 • Open comedonen (mee-eters): dit zijn de zwarte puntjes
 • Gesloten comedonen: dit zijn witte kopjes op de huid
 • Ontstoken, rode puistjes
 • Ontstoken bulten door het uitknijpen
 • Rode of paarse verkleuringen op de huid
 • Acne littekens

Acne oorzaken


Acne kan door verschillende oorzaken ontstaan. Als eerste kan acne ontstaan door een verhoogde talgproductie. Meestal komt dit door aanwezige hormonen in de puberteit. Vooral op locaties zoals het in het gezicht, op de borst en op de rug.

 

De talgklieren worden groter en produceren meer en dikkere talg. Talg wat geproduceerd wordt in de talgklieren wordt afgevoerd naar de huid. De afvoerkanaaltjes kunnen verstopt raken. Dit kan ontstaan door een verdikte hoornlaag. Huidschilfers kunnen niet goed afschilferen en gaan samenklonteren. Talg kan niet naar buiten en raakt verstopt.

 

Ook bevatten de talgklieren een bepaalde bacterie. Ook wel de P. Acnes (Propionibacterium acnes) genoemd. Door deze bacteriën kunnen de wanden van de afvoerkanalen beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden dat de wanden knappen en het talg in het omliggende weefsel terecht komt. Dit leidt dan tot een ontsteking.

 

Onderstaande factoren kunnen invloed op acne hebben:

 

 • Genetische invloeden
 • Hormonale invloeden
 • Psychologische stress
 • Omgevingsfactoren
 • Hoge vochtigheidsgraad van de omgeving
 • Vette huid, poriën
 • Cosmetica
 • Irritatie door kleding
 • Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)

Acne: waar op het lichaam?


Acne kan op verschillende plekken op het lichaam voorkomen. De meest voorkomende plekken zijn puistjes in het gezicht, hals, borst en rug. Deze laatste vorm komt meer bij mannen voor.

 

Ook is er een zeldzame vorm van acne die voorkomt in de liezen en de oksels.

Acne tips


Bij Ivy clinics vinden wij het belangrijk dat je ook thuis iets kan doen om de huid te verbeteren, Zo kunnen wij samen streven naar het beste resultaat. Hieronder volgen een aantal tips.

 

 • Zit niet aan de puistjes
 • Vermijd overmatig blootstelling aan de zon
 • Reinig de huid dagelijks met een geschikt product
 • Gebruik de geadviseerde producten
 • Gebruik minerale make-up
 • Bedek de huid niet met synthetische kleding
 • Verschoon iedere dag je kussensloop
 • Gebruik altijd een zonnebescherming

Vergoeding


Wist je dat acnetherapie vergoed kan worden bij een BIG-geregistreerde huidtherapeute en dus bij Ivy clinics?

 

Vraag bij je zorgverzekeraar na of jij hier recht op hebt.

Acne

Acne behandelingen


Bij Ivy clincs bieden wij verschillende mogelijkheden om acne te behandelen. Samen met de huidtherapeute wordt er bepaald wat voor jouw huid het beste is.

Dieptereiniging


Een dieptereiniging bestaat uit verschillende onderdelen. Als eerst wordt de huid grondig gereinigd waarbij de huid goed schoongemaakt wordt van vuil en cosmetica.

 

Na het reinigen worden de mee-eters en puistjes manueel geledigd. Soms wordt hierbij een steriel naaldje gebruikt om de mee-eter of het puistje aan te prikken. Daarna wordt er met een lichte druk de oneffenheden geledigd.

Peeling


In veel gevallen wordt er bij een dieptereiniging een peeling ingezet. Een peeling zorgt ervoor dat de huid gaat exfoliëren. De bovenste laag van de huid verweekt en schilfert sneller af.

 

De huid raakt hierdoor minder snel verstopt, de talgproductie verminderd, het remt de ontsteking en de huidstructuur verbeterd.

IPL


Een puistje ontstaat door een verstopt talgkliertje. Deze talgkliertjes zijn vooral te vinden op het gezicht, de borst en de rug. Dit zijn dan ook de voorkeursplaatsen voor Acne Vulgaris. Door overmatige talgproductie, androgenen hormonen en de P. Acnes bacterie raakt een talgkliertje verstopt en ontstaat er een puistje.

Gelukkig kunnen wij doormiddel van de IPL-behandelingen de P. Acnes bacterie doden, de overmatige talgproductie remmen en de roodheid van de huid verminderen.

Doorgaans is er voor het gewenste resultaat een kuur nodig van 8 behandelingen. Gemiddeld wordt de behandeling 1 keer in de 2 weken uitgevoerd. De huid zal er beter uit zien en tot rust komen, echter wordt de oorzaak van de acne niet aangepakt.

Hierdoor kan de acne na het stoppen van de behandelingen terugkomen. Wel zijn onderhoudsbehandelingen mogelijk om de acne rustig en onder controle te houden.

Producten (Synergie Skin en Obagi)


Om acne te bestrijden gaat het zeker niet alleen om behandelingen. Ook jijzelf kan een goede bijdrage leveren om zo samen voor het maximale resultaat te gaan. Zo bieden de producten van Synergie Skin en Obagi uitkomst.

 

De huidtherapeute maakt een passend productadvies voor jouw huid.

Camouflage


Stoor jij je aan de oneffenheden en wil je dat ze minder zichtbaar worden. Dan past camouflage goed bij jou. Zorg wel voor een juiste camouflage van de huid.

 

Sommige camouflage zorgt juist voor een verergering van de acne en daarom adviseren wij het gebruik van minerale make-up. De huidtherapeute legt uit welke camouflage goed bij je past en doet een kleurbepaling.

Hydrafacial


Is de acne bij jou al onder controle, maar wil je toch de huid goed verzorgen zodat er een kleinere kans is dat de acne terugkomt. Dan is de Hydrafacial wat voor jou.

 

De Hydrafacial zorgt voor een grondige reiniging en heeft een peelend effect. Onzuiverheden uit de poriën worden verwijderd en zorgt voor een intense hydratatie van de huid. Ook worden er antioxidanten in de huid gesluisd welke de huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf.

Zoals je kunt lezen zijn er verschillende mogelijkheden en is soms een combinatie van behandelingen het beste idee.

 

Ivy clinics biedt dan ook een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij één van onze huidtherapeutes of cosmetisch consulenten om te bepalen wat voor jou de beste oplossing is.

 

Boek nu je afspraak online in of bel ons gelijk even!

Klinieken

Locaties

Ivy clinics Amstelveen

Ivy clinics Amstelveen

Handelsweg 59
1181 ZA | Amstelveen

Maandag - vrijdag: 09.00 - 19.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7

Ivy clinics Westervoort

Ivy clinics Westervoort

Kerkstraat 1
6931 DR | Westervoort

Maandag - vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7

Ivy clinics Den Bosch

Ivy clinics 's-Hertogenbosch

Vughterstraat 171
5211 GB | 's-Hertogenbosch

Maandag - vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7

Ivy clinics Amsterdam

Ivy clinics Amsterdam

Westeinde 4
1017 ZN | Amsterdam

Maandag - vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7