Hoe veilig zijn fillers?

We hebben allemaal wel eens een aflevering op televisie gezien waarbij er verschillende complicaties van cosmetische ingrepen werden besproken. Wij kunnen ons goed voorstellen dat jij daardoor misschien twijfelt of een filler wel veilig is. Het antwoord is JA! Mits geïnjecteerd door een ervaren arts en een filler van A-kwaliteit met CE markering.

 

Hoe maak je als consument een gezonde en weloverwogen keuze?

 

(Lip) Filler trend

 

Met name onder een jonge doelgroep is de lipfiller een enorme trend. Social media vergroot de visibility en het bereik waardoor in korte tijd lip fillers populairder zijn dan ooit tevoren. De vooral jonge meisjes willen voller dan volle lippen en zoeken hun voorbeelden in bijvoorbeeld de Kardashians of andere celebrities. De motivaties zijn steeds vaker trendgerelateerd en steeds minder vaak een overweging vanuit een medisch-esthetisch aspect, zoals het corrigeren van a-symmetrie of een scheefstand.

 

Daarom staat bij Ivy clinics een natuurlijk resultaat altijd voorop. Onze artsen passen meerdere technieken toe zoals liniaire vulling of met de russian techniek. Iedere vorm lippen heeft namelijk een andere aanpak nodig. Daarnaast prikken wij nooit teveel fillers in lippen zodat er gaan ophopingen of andere problemen ontstaan.

 

Overige filler behandelingen

 

Veelvoorkomende redenen waarom iemand een filler overweegt zijn volumeverlies, een vermoeide/boze uitstraling of wallen. Een filler realiseert – in een handomdraai – jeugdigheid door het tijdelijk herstellen van volumeverlies en verfrist het gelaat. Voordelen die aantrekkelijk zijn binnen de huidige maatschappij waar steeds meer de nadruk ligt op schoonheid en schoonheidsidealen.

 

Aanbod van fillers

 

Een natuurlijk gevolg van een stijgende behoeftevraag is de toename van aanbod. Toename van behandelaars en toename van de op de markt toegetreden fillers. Zo zijn er meer dan 100 soorten fillers, waarvan de majoriteit (meerderheid) onvoldoende getest is op langetermijneffecten. Het aantal injecterende schoonheidsspecialisten is de afgelopen 10 jaren verdubbeld. De inspectie spreekt hier over een schemergebied.

 

Permanente filler

 

Sinds 2015 is het gebruik van de permanente filler verboden. Gebleken is dat een permanente filler kan leiden tot infecties, inkapseling en allergische reacties. Permanente fillers kunnen in de loop der jaren gaan zakken. Dit kan grote gevolgen hebben, zoals een permanente vervorming van het gelaat.

 

Tijdelijke filler

 

Een veilige filler is de hyaluronzuur filler. Hyaluronzuur is één van de bouwstoffen van ons lichaam. Het is dus een lichaamseigen stof die na verloop van tijd (maanden) door het lichaam wordt afgebroken en opgenomen. Het stofje hyaluronzuur zorgt ervoor dat de huid vocht vasthoudt, waardoor de huid elastisch blijft. Ook stimuleert hyaluronzuur de aanmaak van collageen.

 

Wanneer het resultaat van de filler overweldigend is of er ontstaat in een zeer uitzonderlijk geval een allergische reactie dan is het effect ongedaan te maken met het enzym hyaluronidase. Door dit enzym te injecteren lost het hyaluronzuur op.

 

Complicaties van tijdelijke fillers

 

Weliswaar zeldzaam maar complicaties kunnen – net als bij iedere cosmetische ingreep – optreden. De meest voorkomende complicaties zijn ontstekingen, vorming van harde knobbels en pijn. Deze complicaties hoeven niet altijd direct op te treden, soms ontstaan ze pas na maanden.

 

De complicaties op een rij:

 • Milde irritatie: rood, jeukerig. Meestal verdwijnen deze reacties kort na de behandeling.
 • Knobbeltjes: de vorming van kleine knobbeltjes kan ontstaan wanneer de filler ingekapseld wordt (dit is zeer onwaarschijnlijk). Dit kan verholpen worden met een hyaluronidase injectie.
 • Tyndell effect: het Tyndell effect is een blauwige verkleuring van de huid. Dit kan optreden wanneer er een verkeerde filler gebruikt wordt, teveel of onjuist wordt geïnjecteerd.
 • Secundaire zwelling: Wanneer er elders in het lichaam een infectie huist, kan dit negatieve gevolgen hebben op de filler, deze kan geïnfecteerd raken en zwellen. Deze secundaire zwelling wordt veroorzaakt door het immuunsysteem dat de infectie ‘aanvalt’ en houdt tot 2 dagen aan. Een ibuprofen/ diclofenac tablet vermindert de zwelling.
 • Bloedvat beknelling: wanneer de filler in een bloedvat wordt gespoten, kan de bloedtoevoer naar de huid geblokkeerd worden. Een beknelling dient direct behandeld te worden met een hyaluronidase injectie.

 

Onveilig injecteren

 

In Nederland mag iedere BIG geregistreerde arts injecteren. Dat betekent niet dat iedere arts ook bekwaam is. Doe goed onderzoek naar de juiste kliniek en arts. Nog te vaak worden basale regels als hygiëne, sterilisatie of houdbaarheid en herkomst van fillers, onvoldoende nageleefd.

 

Veilig injecteren

 

 1. Wanneer maak je als consument een weloverwogen keuze? Wij helpen je met een aantal tips:
 2. Kies altijd voor een filler waar gedegen onderzoek naar is gedaan.
 3. Kies voor een filler met een CE markering.
 4. Laat je goed voorlichten door de arts en neem een bewuste keuze.
 5. Verdiep je in de arts en zijn kunde. Let op de keuze van filler, injectietechniek, type canule en de aanwezige kennis van de anatomie.
 6. Informeer naar het noodprotocol.

 

Fillerbehandeling bij Ivy Clinics

 

Alle artsen bij Ivy Clinics zijn gespecialiseerd in cosmetische behandelingen. Zij worden zeer regelmatig bijgeschoold en doen er alles aan om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast zijn zij zeer ervaren en aangesloten bij de NVCG. Behandelingen voeren zij met de grootst mogelijke zorg uit. Natuurlijk staan zij ook allemaal ingeschreven bij het BIG-register. Daarnaast werken wij uitsluitend met natuurlijke A-merk fillers, als Stylage, Belotero, Radiesse en Profhilo

.

Lees meer over onze werkwijze of vraag een persoonlijk adviesgesprek aan bij één van onze cosmetisch gespecialiseerde artsen.

Geschreven door:

Judith Eggersman

Judith Eggersman is de directeur van Ivy clinics, een toonaangevende cosmetische kliniek gespecialiseerd in fillers en ooglidcorrecties. Ze heeft uitgebreide ervaring en expertise in de cosmetische industrie. Met haar deskundige team streeft ze naar natuurlijke en harmonieuze resultaten die de individuele schoonheid van elke cliënt benadrukken. Judith blijft zich voortdurend bijscholen en deelt haar kennis met collega's en cliënten.