5 Doorslaggevende redenen om je huid tegen UV-straling te beschermen

We weten allemaal heel goed dat de zon schadelijk is voor de huid. Maar toch kan je er geen genoeg van krijgen. Heerlijk in de zon aan het water, op een terrasje of gewoon in de tuin. Een goed argument kan dan zijn dat die vitamine D die je opdoet in de zon ook heel belangrijk is. Maar aan het eind van de dag kijk je in de spiegel en ben je verbrand. Dat is natuurlijk niet de bedoeling maar je hebt daarna in ieder geval een lekker bruin kleurtje. Voor velen is dit waarschijnlijk een herkenbare situatie.

In deze blog willen wij als huidspecialisten en cosmetisch artsen van Ivy clinics je toch nog een stukje bewuster maken wat zonschade echt doet met je huid en hoe je dit kunt voorkomen.

 

Vitamine D heb je zeker nodig maar is al snel aangevuld. Hiervoor hoef je niet de hele dag in de zon te liggen. Het insmeren met kokosolie of olijfolie wordt strikt afgeraden en er zijn vast nog maar weinig mensen die zo in de zon gaan liggen om extra snel bruin te worden. Tegenwoordig worden we steeds bewuster opgevoed met de boodschap dat zonnebrandcrème echt heel belangrijk is. Goed insmeren en specifieke uren van de dag de zon vermijden is echt noodzakelijk om zichtbare huidschade en huidkanker te voorkomen, ook in Nederland. Smeer jezelf en je eventuele kinderen ook meerdere keren in op een dag want zonnebrandcrème werkt niet de hele dag.

 

Ook is er steeds meer bekend over HEV-straling oftewel blue light. Dit is afkomstig van kunstlicht zoals beeldschermen etc. Uit onderzoek is gebleken dat dit een grote boosdoener is in het ontstaan van huidbeschadigingen. Maar liefs 5,1% wordt veroorzaak door UVA- en UVB- straling en 39% van de schade aan de huid door HEV-straling. Zorg daarom niet alleen voor een UVA en UVB filter in je zonnebrandcrème maar ook een voor filter tegen HEV licht. Niet alleen HEV-straling maar ook infrarood-straling komt voor in de buitenlucht.  Recent klinisch onderzoek heeft aangetoond dat infrarood-straling net zo schadelijk voor de huid is als UV- straling en dus ook een grote invloed heeft op huidveroudering.

 

ematrix

 

Iedere dag bescherming, ook als het bewolkt is

 

Tegenwoordig weten we best dat we de zon niet te veel moeten opzoeken en dat zonnebrandcrème geen overbodige luxe is. Maar weet je wat precies de gevolgen zijn van UV-straling? Waarom het belangrijk is om je huid iedere dag met een factor te beschermen, ook als het bewolkt of mistig is? En dat dit zelfs geldt als je achter glas zit, bijvoorbeeld in de auto? UV-A straling (de A is van Aging, ofwel veroudering) gaat namelijk zelfs door glas. UV-B staat voor Burning (verbranding), waar we in de buitenlucht mee te maken krijgen.

 

Huidveroudering krijg je later pas spijt van

 

In onze kliniek zien we dagelijks de gevolgen van jarenlange UV-straling op de huid. In de meeste gevallen kunnen we de gevolgen gelukkig goed behandelen, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. In de praktijk lijkt dat toch wat moeite te kosten, smeren, zonnebril op, de schaduw opzoeken…

Maar als je dit leest, bent je misschien één van de mensen die een écht goede reden zoekt om deze moeite te nemen. Lees dan zeker even verder. We geven je graag vijf doorslaggevende redenen om je huid dagelijks tegen de zon te beschermen en daarbij advies hoe dat te doen:

 

  • Onbeschermd in de zon zorgt voor verbranding van de huid, oftewel zonnebrand. Verbranding kan permanent je huidcellen beschadigen met in sommige gevallen huidkanker als gevolg. In 4 van de 5 gevallen had dit voorkomen kunnen worden door bescherming tegen UV-straling.

Heb je kinderen? Voorkom dan dat ze verbranden…ze zullen je later dankbaar zijn.

  • Je huid houdt door UV-straling haar vochtbalans steeds minder goed op peil. En dit zorg dan weer voor het sneller ontstaan van fijne lijntjes en rimpels. Door je huid te beschermen kun je langer van een jongere huid genieten.
  • Een teveel aan UV-straling zorgt voor overactieve pigmentcellen. Hierdoor ontstaat huidverkleuring, zoals sproeten, hyperpigmentatieof witte vlekjes (hypopigmentatie).
  • De textuur van je huid verandert en verslapt door de zon. Als je je huid aanraakt zal dit anders aanvoelen, minder stevig ook. De buitenste laag wordt dikker en zorgt sneller voor verstoppingen en een grauwe huid, terwijl de binnenste laag elasticiteit verliest. Hoe lichter je huidtype, hoe gevoeliger je hiervoor bent.
  • De positieve effecten van de zon (vitamine D aanmaak) treden al snel op. Vitamine D is goed voor onze gezondheid, daarvoor hebben we buitenlucht nodig en UV-straling op onze huid. Voor de aanmaak van vitamine D is 15 minuten per dag buiten zijn al voldoende. Geen enkele reden dus om je huid dus niet te beschermen!

 

Nog niet overtuigd? Bekijk dan ook eens foto’s op internet van schade die te veel blootstelling aan de zon je kan opleveren. Zo zijn er ook leuk onderzoeken met tweelingen waarvan 1 de huid goed beschermd en de ander niet. Of vrachtwagenchauffeurs die aan een kant veel grotere schade hebben (de raamkant) dan aan de andere kant van het gezicht. Lees ook onze tips door om jezelf tegen UV-straling te beschermen.

 

Behandeling gevolgen zonbeschadiging

 

Heeft je huid al te maken met de gevolgen van te veel zon? Begin dan in iedere geval met een goede bescherming om erger te voorkomen, als je dat nog niet doet. Daarnaast zijn er meerdere behandelmogelijkheden om bijvoorbeeld van pigmentvlekken en de huidtextuur te verbeteren. Denk aan een behandeling met chemische peelings (zoals Easy TCA), Youlaser CO2 laser, eMatrix laser, Magma laser (Renaisance behandeling), Skinboosters PRX-T33, PlexR, ME-line, microneedling, injectables en skinboosters die we injecteren , en daarnaast natuurlijk skincare routine producten. Heb je interesse in een van deze behandelingen of producten en wil je graag een passend advies voor je huid. Plan dan een vrijblijvend intakegesprek of videoconsult in bij een van onze Ivy specialisten.

 

 

Productadviezen

 

Smeer elke 4 uur je huid in of breng elke 4 uur opnieuw je mineralen make-up poeder aan waar een zonbescherming in zit. Een overzicht van Ivy’s favoriete producten:

 

Synergie skin Uberzinc face en Synergie skin Uberzinc body

 

Dit is een moisturiser met 21% zinkoxide. Dit hydrateert je huid en beschermt tegen vroegtijdige huidveroudering. Door het hoge percentage zinkoxide ben je heel breed beschermt tegen UVA en UVB straling, en daarnaast kalmeert deze crème je huid. Uberzinc is ook een heel veilig product om je kinderen de hele dag te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ideaal wanneer zij op school zijn en jij er niet bent om hen in te smeren. 100% natuurlijk en zonder chemische filters.

 

Synergie skin Environschield

 

Enviroshield is een onzichtbaar ‘schild’ tegen stedelijke luchtvervuiling. Het is een anti-vervuiling spray, ontwikkeld om te beschermen tegen de schadelijke effecten van luchtvervuiling, HEV- en infrarood-stralen. Enviroshield spray heeft meerdere voordelen, zoals:

 

  • Het voorkomen dat de huid zware metalen en koolwaterstof opneemt
  • Het voorkomen van schade door vrije radicalen
  • Het beschermen tegen voortijdige huidveroudering
  • Het diep hydrateren van de huid
  • Het fixeert minerale make-up met een mistige finish

 

Synergie skin minerale make-up

 

Buiten dat het belangrijk is dat minerale make-up je poriën niet blokkeren, zorgt het ook voor extra zon bescherming. De zinkoxide in minerale make-up is een natuurlijke zonbescherming. Dus een SPF zonder chemische filter. Daarnaast weerkaatsen de minerale deeltjes die je aanbrengt op je gezicht de zonnestralen.

 

 

EmerginC vitamine C 12% of 20%

 

Vitamine C is een antioxidant die het gevecht aan gaat met vrije radicalen zoals UV straling. Een must-have voor het voorkomen van pigmentvlekken en andere zonschade.

 

EmerginC tinted spf 30

 

Dit is een natuurlijke zonnebrandcreme met minerale filters. Een SPF30+ bescherming tegen UVA en UVB. Met een heel mooi tintje als vervanging of als voorbereiding op je foundation.

 

EmerginC glowguard

 

Dit is een moisturizer met hoge concentraties van elderberry extract, edelweiss extract en SOLIBERINE®, een phyto-bioactive antioxidant van de Butterfly bush. Deze moisturizer beschermt tegen de schadelijke effecten van blauw licht. Ideaal voor mensen die veel achter computerschermen zitten en daar liever geen huidschade van willen ondervinden.

Geschreven door:

Judith Eggersman

Judith Eggersman is de directeur van Ivy clinics, een toonaangevende cosmetische kliniek gespecialiseerd in fillers en ooglidcorrecties. Ze heeft uitgebreide ervaring en expertise in de cosmetische industrie. Met haar deskundige team streeft ze naar natuurlijke en harmonieuze resultaten die de individuele schoonheid van elke cliënt benadrukken. Judith blijft zich voortdurend bijscholen en deelt haar kennis met collega's en cliënten.