Hoe lang duurt het herstel na een ooglidcorrectie

Hoe lang duurt het herstel na een ooglidcorrectie

Het zichtbaar herstel van een ooglidcorrectie duurt ongeveer 10 dagen. Het eindresultaat is zichtbaar na 3 maanden. Voor een spoedig herstel en een goed resultaat is het aan te raden de nazorgadviezen op te volgen. We beschrijven hier hoe het herstel verloopt, hoe lang het herstel duurt na een ooglidcorrectie en geven advies over de nazorg.

 

Ooglidcorrectie herstel per dag

 

 1. Dag 1 – Direct na de ingreep is het behandelde gebied nog verdoofd. In de uren na de ingreep neemt de werking van de verdoving af en kunnen de oogleden pijnlijk aanvoelen. Je kunt als je dat fijn vindt, vandaag koelen met een ijsbril of zak doperwten uit de vriezer.
 2. Dag 2 – De eerste dagen na de ingreep neemt de zwelling toe. Vandaag is de zwelling vaak op zijn ergst.
 3. Dag 3 – Je kunt wat drogere ogen hebben dan normaal. Dat komt doordat de knipperslag en traanproductie tijdelijk veranderen. Als je erg last hebt, kan de arts druppeltjes voorschrijven.
 4. Dag 4 – Op de wondjes komt vaak een korstje. Dit kun je het beste laten zitten. Je kunt wel voorzichtig met een wattenstaafje het gebied rondom de wond schoonmaken.
 5. Dag 5 – Rond deze dag kan er wat irritatie zijn van het litteken. Je kunt de hechtingen wat voelen trekken en de wond kan gaan jeuken. Dat laatste is een goed teken, jeuk betekent dat het aan het genezen is.
 6. Dag 6 – De ergste zwelling is nu afgenomen. Waarschijnlijk kijk je uit naar morgen want dan mogen de hechtingen eruit.
 7. Dag 7 – Vandaag worden de hechtingen verwijderd.

 

Ooglidcorrectie herstel na een week

Nadat de hechtingen op dag 7 zijn verwijderd, kan er soms (weer) een klein wondje ontstaan. Dat zal in de komende dagen vanzelf genezen. Zodra de wondjes volledig dicht zijn, kun je je je gezicht natmaken, make-up aanbrengen en weer lenzen dragen. Je mag nu ook weer autorijden. Wacht nog wel even een week met sporten. Rustig fietsen en wandelen kan natuurlijk wel. Als er blauwe plekken zijn ontstaan na de ingreep, kan het goed dat die nu nog zichtbaar zijn. De blauwe plekken verkleuren en verdwijnen helemaal vanzelf.

 

Geïrriteerde ogen na ooglidcorrectie

Na een ooglidcorrectie kunnen de ogen wat geïrriteerd zijn. Zo kun je last hebben van droge ogen, een trekkerig gevoel bij de wondjes, een dof gevoel in de oogleden en zwelling. Dit is allemaal normaal en gaat vanzelf over. Heb je het gevoel dat je klachten abnormaal zijn of lang aanhouden? Dan is het belangrijk dat je contact met ons opneemt. Complicaties bij een ooglidcorrectie komen niet vaak voor, maar net als bij iedere chirurgische ingreep is er een kleine kans op bijvoorbeeld infectie.

 

10 Tips na ooglidcorrectie

 1. Houd je hoofd in de week na de ooglidcorrectie hoger dan de rest van het lichaam. Slaap op een extra kussen en buk niet voorover om je veters te strikken. Zo vermijd je druk op de wond. Druk op de wond kan namelijk zwelling verergeren.
 2. Om die reden kun je beter ook niet sporten of zware dingen tillen.
 3. Als je pijn hebt, kun je wel paracetamol slikken, maar geen Ibuprofen. Dit werkt namelijk bloedverdunnend. Overleg met de arts als je voor een bepaalde aandoening dagelijks bloedverdunners slikt. Dit hoeft geen probleem te zijn voor de behandeling, maar overleg wel even tijdens het eerste consult.
 4. Probeer op je rug te slapen. Ben je bang dat je in je slaap draait? Leg dan aan weerszijden kussens neer of slaap met een reiskussen om je nek.
 5. De wondjes mogen niet nat worden. Je kunt gewoon douchen, maar houd je gezicht droog. Je kunt de ogen en rondom de wondjes voorzichtig schoonmaken met een wattenstaafje. Je gezicht kun je met een washandje schoonmaken.
 6. Heb je erg last van zwelling? Bij sommige mensen helpt het supplement Bromelaïne daar goed tegen. Dit is een natuurlijk supplement op basis van ananas-extract. Gebruik niet bij overgevoeligheid voor ananas.
 7. Krijg je snel blauwe plekken? Dan kan het helpen om een paar dagen voor en of een paar dagen na de ingreep Arnica druppels of tabletjes te nemen. Dit is een homeopathisch geneesmiddel dat helpt om zwellingen en blauwe plekken te verminderen.
 8. Het koelen van de wond is vooral effectief in de eerste uren na de ingreep. Daarna mag je koelen om tijdelijk de pijn wat te verlichten, maar koel niet te vaak en niet te lang (max 10 min.). Gebruik voor het koelen een ijsbril of een zak doperwten uit de vriezer. Breng die niet direct aan op de huid, maar leg er een gaasje tussen.
 9. Regel een chauffeur! Zelfs als je je goed voelt en weinig last hebt van de ingreep, is het af te raden om meteen zelf auto te rijden. Mocht je een ongeval krijgen, kan het feit dat je geopereerd bent verzekeringstechnisch ongunstig zijn.
 10. Bescherm de littekens tegen UV-straling. Het duurt een jaar voordat een litteken echt helemaal genezen is. Doordat de littekens bij een bovenooglidcorrectie vaak volledig in de plooi wegvallen, is het dragen van een zonnebril voldoende. Bij een onderooglidcorrectie is het aan te raden om daarnaast ook een SPF 50 op het litteken aan te brengen.

Geschreven door:

Natale Adamo

Natale is al werkzaam als cosmetisch arts sinds 2009 en zeer bedreven in het uitvoeren van injectables. Hij heeft zich gespecialiseerd in cosmetische chirurgie zoals ooglidcorrecties (zowel boven als onder) liposucties (lichaam en gelaat), lipofilling en chirurgische ingrepen zoals oorlelcorrecties en oorlelverkleiningen. Hij is co-auteur van verschillende richtlijnen binnen de cosmetische chirurgie en was ook betrokken bij de totstandkoming van het ‘Kwaliteitskader Cosmetische Geneeskunde’.