Wanneer wordt een ooglidcorrectie vergoed?

Wanneer wordt een ooglidcorrectie vergoed?

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van een ooglidcorrectie door een zorgverzekeraar moet je aan een aantal eisen voldoen. Die eisen kunnen enigszins verschillen per zorgverzekeraar, maar hebben allemaal als belangrijkste kenmerk dat een ooglidcorrectie voor enkel esthetisch resultaat niet wordt vergoed. Er moet sprake zijn van (beperkende) klachten door een huidoverschot (dermatochalasis), of door verzwakking van de oogspier (ptosis) om in aanmerking te komen voor vergoeding.

 

Consult ooglidcorrectie vergoeding

Voor vergoeding van een ooglidcorrectie heb je een medische indicatie nodig. Daarop wordt aangegeven waarom je recht hebt op vergoeding van de ooglidcorrectie. Je maakt hiervoor een afspraak bij je huisarts. Deze zal de verwijzing voor een consult bij een medisch specialist afgeven. Het consult voor een ooglidcorrectie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Als er naar aanleiding van dit consult geen medische indicatie wordt afgegeven, moet je mogelijk wel eigen risico betalen voor het consult. De aanvraag wordt bij de zorgverzekeraar behandeld door een medisch adviseur. Deze bepaalt of je recht hebt op vergoeding. Hiervan ontvang je een schriftelijk bericht.

 

Onderooglidcorrectie vergoeding

Een onderooglidcorrectie is een chirurgische ingreep waarbij overtollige huid, vetophopingen onder het oog en wallen gecorrigeerd kunnen worden. Omdat deze indicaties nooit zichtsbeperking veroorzaken, wordt een onderooglidcorrectie gezien als een cosmetische ingreep en om die reden dan ook niet vergoed.

 

Eisen ooglidcorrectie vergoeding

Een ooglidcorrectie wordt vergoed wanneer er dusdanig sprake is van overtollige huid en/of spierverslapping dat het zicht beperkt wordt. Het beleid ten aanzien van vergoeding van een ooglidcorrectie is in de afgelopen jaren een stuk aangescherpt. Van alle ooglidcorrecties die in Nederland worden uitgevoerd, komt slechts 5% in aanmerking voor vergoeding. Om in aanmerking te komen dien je aan een of meer van onderstaande voorwaarden te voldoen:

 

  1. Er moet sprake zijn van bijna 50% pupil bedekking door het ooglid of de huidplooi,
  2. Verlamde of verslapte bovenoogleden door een aangeboren afwijking,
  3. Verlamde of verslapte bovenoogleden door een chronische ziekte.

 

Ooglidcorrectie vergoeding bij Ivy clinics

Bij Ivy clinics kun je terecht voor zowel een bovenooglidcorrectie als een onderooglidcorrectie. Na meer dan 20.000 ooglidcorrecties uitgevoerd te hebben, kunnen wij met recht zeggen dat wij specialist zijn in het uitvoeren van zowel boven- als onder ooglidcorrecties. Bij de artsen van Ivy clinics ben je in veilige handen. De ooglidcorrecties worden uitgevoerd op alle locaties van Ivy clinics, in Amsterdam, Amstelveen, Den Bosch en Westervoort. Bij Ivy clinics bieden we geen verzekerde zorg aan. Dat betekent dat je de behandeling direct aan ons betaalt. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de voorwaarden voor vergoeding achteraf van een ooglidcorrectie.

Geschreven door:

Natale Adamo

Natale is al werkzaam als cosmetisch arts sinds 2009 en zeer bedreven in het uitvoeren van injectables. Hij heeft zich gespecialiseerd in cosmetische chirurgie zoals ooglidcorrecties (zowel boven als onder) liposucties (lichaam en gelaat), lipofilling en chirurgische ingrepen zoals oorlelcorrecties en oorlelverkleiningen. Hij is co-auteur van verschillende richtlijnen binnen de cosmetische chirurgie en was ook betrokken bij de totstandkoming van het ‘Kwaliteitskader Cosmetische Geneeskunde’.