Slapend mooi worden, het schoonheidsslaapje

Slapend mooi worden, het schoonheidsslaapje

Tijdens onze slaap vinden er veel processen in het lichaam plaats. Zo ontspannen onze spieren en produceren zij afweerstoffen en nieuwe cellen. Onze hersenen verwerken de informatie van de dag en reorganiseren zich voor de volgende dag.

Het zenuwstelsel ontspant en het immuunsysteem produceert cytokinen, een eiwit dat een gunstig effect heeft op ontstekingen en infecties en bij trauma. En dit zijn er maar een paar. Ons lichaam is hard aan het werk, terwijl wij slapen. Een goede nachtrust is dus enorm belangrijk voor het goed functioneren van het lichaam, maar hoe verhoudt zich dat tot het uiterlijk?

Waar komt de term “schoonheidsslaapje” vandaan?

Je hebt waarschijnlijk wel eens een periode in je leven gehad waarin je de slaap maar moeilijk kon vatten, door stress op het werk of iets anders vervelends. Waarschijnlijk was dat niet een periode waarin je er op je best uitzag. Slaaptekort tekent namelijk snel. Als we te weinig slapen, ontstaan er wallen en donkere kringen onder de ogen, onze huid wordt doffer en we krijgen sneller rimpels in het gezicht. 

Wat is een goede nachtrust?

De een kan het af met wat minder uren en de ander heeft langer nodig, maar over het algemeen functioneren we het best op een goede 7 uur slaap per nacht. Tijdens een goede nachtrust heeft ons lichaam voldoende tijd om te herstellen. Nu heeft een korte nacht niet direct invloed op ons uiterlijk, maar als je gedurende een langere periode te weinig uren maakt, zie je dat al snel terug in de spiegel. Slaapgebrek beïnvloedt namelijk ook de processen in het lichaam die we met het uiterlijk associeren, zoals de collageenproductie en celvernieuwing. Daarnaast heeft slaaptekort een negatief effect op onze hormoonwaarden. 

Het perfecte middagdutje

Het schoonheidsslaapje wordt ook vaak gebruikt als synoniem voor een middagdutje. Een kort dutje van maximaal 20 minuten zorgt ervoor dat er je weer scherp bent. Ben je ’s nachts uren tekort gekomen en echt moe? Dan helpt een powernap van 90 minuten. Om je normale nachtritme niet te verstoren plan je het middagdutje het best tussen 13:00 en 16:00 uur ’s middags.

Slaapproblemen door tekort aan melatonine

Een veel voorkomende oorzaak van slaapproblemen is een tekort aan melatonine. Dit hormoon wordt geproduceerd door de pijnappelklier en reguleert het dag- en nachtritme. Ook is melatonine belangrijk voor andere biologische processen zoals het imuunsysteem, je metabolisme en bloeddruk. Om melatonine aan te maken is er voldoende serotonine nodig. Dit hormoon wordt in de darmen geproduceerd. Een gezonde darmflora is daarom ook belangrijk voor een goede nachtrust. 

Collageenproductie tijdens slaap

Collageen is een eiwit dat structuur geeft aan allerlei weefsels. Het ondersteunt de organen en geeft stevigheid aan de bloedvaten – het zit zelfs in je tanden en botten – maar wordt vooral geassocieerd met de huid. Collageen zorgt er namelijk voor dat de huid stevig en elastisch blijft. De collageenproductie is ’s nachts het hoogst. En net als de rest van het lichaam herstelt ook de huid zich ’s nachts. Naarmate we ouder worden neemt de collageenproductie geleidelijk af. Meer nog dan in onze jongere jaren is voldoende slaap dus belangrijk om (te veel) rimpels en huidverslapping te voorkomen. 

Goede bedpartners

Je huid een handje helpen? Overweeg dan een goede bedpartner die in al je behoeften voorziet. Deze nachtcrèmes bevorderen het herstel en voeden de huid.

Teveel cortisol zorgt voor huidveroudering

In de bijnieren wordt cortisol aangemaakt. Cortisol is het hormoon dat onze vecht- en vluchtreactie beïnvloedt. Enorm handig in spannende situaties waar snel handelen belangrijk is, maar schadelijk als er teveel van wordt geproduceerd. Bij chronisch slaaptekort wordt er veel cortisol geproduceerd door de bijnieren. Het lichaam verkeert dan in constante stress. Dit vraagt veel van het lichaam en verstoort de andere processen, zoals de collageenproductie en celvernieuwing. Een teveel aan cortisol gedurende een lange periode, maakt dan ook dat we sneller verouderen. De huid wordt dof, verliest aan elasticiteit en rimpelt.

Om goed te kunnen slapen is het belangrijk om de hormonale balans in de gaten te houden. Daarnaast zijn er andere factoren die de kwaliteit van slaap kunnen verstoren. Denk dan aan blauw licht (van je telefoon en laptop), roken en alcohol, te weinig zonlicht gedurende de dag en een wisselend slaappatroon.

Zorg voor een fijne rustige sfeer in de slaapkamer. Vermijd blauw licht, ga op tijd naar bed, eet gezond en het gebruik van een goede nachtcreme is het devies. Welterusten!

Geschreven door: