Het UV ABC
UV-straling, of ultraviolette straling, is een soort elektromagnetische straling die afkomstig is van de zon. Er zijn drie soorten UV-straling: UVA, UVB en UVC. De verschillende UV-stralingen hebben ook verschillende eigenschappen en ieder een eigen invloed op ons lichaam. We leggen in het kort de verschillen uit in het UV ABC.
UVA-straling maakt ongeveer 95% uit van de UV-straling die het aardoppervlak bereikt, terwijl UVB-straling de resterende 5% uitmaakt. Zowel UVA- als UVB-straling kunnen schade toebrengen aan de huid en ogen. Het is belangrijk om de onderlinge verschillen te begrijpen om jezelf te beschermen tegen hun schadelijke effecten.
UVA-straling
UVA-straling heeft langere golflengten dan UVB-straling, waardoor het dieper in de huid kan doordringen. Dit type straling kan huidveroudering, rimpels en andere vormen van huidbeschadiging veroorzaken. Daarnaast wordt UVA-straling in verband gebracht met een verhoogd risico op huidkanker, waaronder de meest dodelijke vorm van huidkanker, melanoom.
UVB-straling
UVB-straling heeft kortere golflengten en is verantwoordelijk voor zonnebrand, roodheid van de huid en andere vormen van huidbeschadiging. Het wordt ook in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van niet-melanoom huidkanker.
UVC-straling
UVC-straling heeft de kortste golflengten van de drie soorten UV-straling en wordt grotendeels geabsorbeerd door de aardatmosfeer voordat het de oppervlakte kan bereiken. UVC-straling is echter nog steeds te vinden in bepaalde door de mens gemaakte bronnen, zoals lastoortsen en kwiklampen. Blootstelling aan UVC-straling kan huid- en oogbeschadiging veroorzaken, evenals andere gezondheidseffecten. Hoewel de meeste mensen niet worden blootgesteld aan UVC-straling is dit wel de meest schadelijke vorm van UV-straling.
Bescherm je huid met SPF
Met een goede Sun Protection Factor (SPF) kun je de huid beschermen tegen UVB-straling. Bescherming tegen UVA-straling in zonnebrand is niet vanzelfsprekend. Bij Ivy adviseren we de SUN SPF +30 van emerginC. Een natuurlijke zonnebrand met bescherming tegen UVA en UVB op basis van zink- en titaniumdioxide, plus toegevoegde vitamine C en E. De zonnebrand helpt de huid in goede conditie te houden tijdens en na blootstelling aan de zon.
De zonkracht hier en op vakantie
Het verbranden van je huid heeft te maken met de zonkracht. De zonkracht is de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) die de aarde bereikt. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in een UV-index. Deze kan in Nederland variëren van 0 tot 8. Bij 0 is er geen UV en 8 staat voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. Het getal zegt iets over de sterkte van de straling en hoe snel de straling schade aan huid en ogen kan veroorzaken. De zonkracht wisselt per seizoen en tijdstip. Er zijn vooral grote verschillen in zonkracht per land. In Nederland is de zonkracht in de zomer tussen de 4 en 7. Ga je op vakantie naar Spanje? Daar is de zonkracht vaak 10, een onbeschermde huid verbrandt bij zonkracht 10 al in minder dan 10 minuten. In Australië is de zonkracht heel sterk, maar liefst 14-15. UV-straling wordt sterker door weerkaatsing via zand en water (10 tot 20%). De weerkaatsing via verse sneeuw en ijs is zelfs 80 tot 90%.