Huidoneffenheden
Huidoneffenheden

Huidoneffenheden

 

Heeft u steelwratjes, ouderdomswratten, xanthelasma, moedervlekken, angiomen of andere huidoneffenheden? Veel mensen hebben in meer of mindere mate hiermee te maken. Huidoneffenheden zijn goedaardige plekjes welke vaak als cosmetisch storend worden ervaren.

 

Naarmate we ouder worden krijgen we vaak meer oneffenheden op onze huid.  De bekendste vormen van huidoneffenheden zijn onder andere: ouderdomswratten, fibromen, angiomen, xanthelasma en dermatosis papulosa nigra. Huidoneffenheden komen ongevraagd tevoorschijn.

 

Meestal komen ze voor in het gezicht, hals, decolleté, oksels maar ook onder de borsten. Dit geeft dan een irritatie bij het dragen van een BH.

 

Bij Ivy clinics kunnen we deze en andere huidoneffenheden zeer eenvoudig en snel voor je verwijderen met verschillende behandeltechnieken en apparatuur. Hieronder meer uitleg over huidoneffenheden en hoe wij deze kunnen behandelen.

Huidoneffenheden

Fibromen


Fibromen zijn veel voorkomende, goedaardige, kleine huidkleurige of lichtbruine bindweefselbultjes. Ze zien eruit als een stukje huid met een dun steeltje. Hoe ze precies ontstaan is niet duidelijk, wel wordt er een relatie gezien met overgewicht, schuring van de huid en diabetes.

 

Fibromen komen vaak in meervoud voor en kunnen ontstaan over het gehele lichaam. Locaties waar ze het meest voorkomen zijn rondom de ogen, in de hals, onder de oksels, onder de borsten en in de liezen.

Ouderdomswratten/ Verruca Seborrhioca


Ouderdomswratten (Verruca Seborrhioca) zijn goedaardige, meestal ruw aanvoelende, geelachtige huidoneffenheden. Ze kunnen geel-bruin/bruin-zwart verkleuren. Hoe langer de verruca seborrhoica aanwezig zijn op je huid hoe bloemkool- en wratachtiger ze er meestal uit komen te zien.

 

Vaak wordt gezien dat het aantal toeneemt naar mate men ouder wordt. Verruca seborrhoica kunnen overal op het lichaam voorkomen maar worden meestal op de romp en in het gelaat gezien. Erfelijkheid kan een rol spelen.

Dermatosis papulosa nigra


Dit is de Latijns benaming voor donker gepigmenteerde vlekjes in het gelaat welke voornamelijk voorkomen bij mensen met een gepigmenteerde huid. Vaak begint de huidaandoening met huidkleurige bultjes die gedurende de tijd steeds donkerder kleuren.

 

Locaties waar deze bultjes met name gezien worden zijn de slapen en het voorhoofd. Dermatosis papulosa nigra kunnen variëren in grootte maar zijn in de meeste gevallen vrij klein. Hoe dermatosis papulosa ontstaan is, is niet bekend. Er is geen medische noodzaak om ze te behandelen, cosmetisch gezien kan het wel wenselijk zijn.

Xanthelasma


Xanthelasma zijn gele vlekjes die ontstaan door ophoping van lipiden (vetten) in de huid. Je ziet ze als zachte, geelwitte, vlakke, verhevenheden rondom de ogen.

 

Xanthelasma groeit langzaam, de grootte kan variëren van millimeters tot het hele ooglid. Hoe xanthelasma ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt wel eens gesproken dat xanthelasma een verband zou hebben met een verhoogde cholesterolwaarde maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Hoe ontstaan huidoneffenheden?


Het is meestal niet bekend hoe bepaalde huidoneffenheden ontstaan. Met name over het ontstaan van steelwratjes en ouderdomswratten tast men nog in het duister. Wel wordt gedacht dat genetische aanleg, leeftijd, hormonen, schuring van kleding, overgewicht, contact met sieraden of een slecht genezen wondje een rol kunnen spelen bij het ontstaan van steelwratjes.

 

Bij het ontstaan van ouderdomswratten bestaat alleen de indruk dat mensen die in het verleden veel zijn blootgesteld aan de zon, een grotere kans hebben op het ontwikkelen van ouderdomswratten dan andere mensen.
Over dermatosis papulosa nigra weten we alleen dat er waarschijnlijk een erfelijke factor meespeelt.

 

Over gerstekorrels is meer bekend. Een gerstekorrel (milia) is een hard wit korreltje die net onder de huid zit. De holte vult zich met hard geworden talg en verhoornde cellen, waardoor een verstopping ontstaat. Gerstekorrels zijn onschuldig en kunnen bij Ivy clinics gemakkelijk verwijderd worden.

lipoedeem liposuctie

De behandeling van huidoneffenheden


Bij Ivy clinics zijn we gespecialiseerd in het verwijderen van allerlei soorten huidoneffenheden. We bieden hiervoor verschillende behandelingen aan.

 

Het soort behandeling hangt af van waar u precies last van heeft en de plek waar de huidoneffenheden zich bevinden. Onze arts, huidtherapeute of cosmetisch consulent analyseert uw huidprobleem, en stelt zo een persoonlijk behandelplan voor u op. Wij bieden verschillende behandelingen aan om huidoneffenheden te verwijderen:

 

  • PlexR
  • Chirurgisch verwijderen
  • Wegschrapen (excochleatie)
  • Laser
  • Stikstof
  • Chemische peeling

 

Heb je ook last van huidoneffenheden en ben je geïnteresseerd in een behandeling om deze te laten verwijderen? Dan ben je bij Ivy clinics aan het goede adres. Wij bieden namelijk een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij onze huidtherapeute of cosmetisch consulente.

 

Tijdens dit consult zal er allereerst beoordeeld worden of de huidafwijkingen goedaardig zijn. Als dat het geval is, kun je samen met één van onze huidtherapeuten of cosmetisch consulenten bepalen wat je precies weggehaald wilt hebben. En met welke methode dit het beste kan.

PlexR


De PlexR verwijdert zonder snijden en hechtingen huidoneffenheden als fibromen, steelwratjes, goedaardige moedervlekken, pigmentvlekken, vetbultjes en xanthelasma.

 

Indien de arts heeft vastgesteld dat jouw moedervlek goedaardig is, biedt de PlexR een zeer geschikt alternatief voor het chirurgisch verwijderen van huidoneffenheden, door middel van warmte en plasma, verdampen we de huid.

 

Na de behandeling kan de huid nog wat dik en rood worden. Dit trekt binnen enkele dagen weg. De korstjes die dan nog zichtbaar kunnen zijn verdwijnen vaak na 7 tot 14 dagen. Het is belangrijk de huid nog minstens 6 weken goed te beschermen tegen de zon.

Chirurgisch verwijderen


Soms zitten de huidoneffenheden diep in de huid en kunnen we deze het beste chirurgisch verwijderen. Dit wegsnijden gebeurt onder plaatselijke verdoving.

 

Allereerst krijgt je de verdoving via een injectie toegediend. Vervolgens snijdt de arts de huidoneffenheden weg en hecht de huid weer aan elkaar. Je kunt na de ingreep direct naar huis. Na verloop van tijd zal er nog een klein, wit littekentje zichtbaar zijn.

Wegschrapen (excochleatie)


Bij een excochleatie wordt een huidafwijking, uitgelepeld met een scherp lepeltje. Een excochleatie vindt plaats na verdoving van het gebied rondom de huidoneffenheid.

 

Daarna wordt er ferrichoride op het wondje gedaan wat het bloeden stelpt. Den hechting is in dit geval niet nodig.

Laser


Vaak wordt er bij het verwijderen van verheven huidoneffenheden gekozen voor chirurgie of bijvoorbeeld een PlexR. Maar bepaalde huidoneffenheden, zoals pigmentvlekken zijn goed te verwijderen met een laser. Bij pigmentvlekken gebruiken wij de IPL.

 

Deze bruine vlekken liggen vaak heel oppervlakkig in de huid en kunnen we heel mooi wegflitsen met een IPL. Een groot voordeel van pigmentvlekken laseren is dat er weinig kans is op littekenvorming of lichtere verkleuring.

Stikstof


Een eenvoudige methode om huidoneffenheden te verwijderen is cryotherapie, bij Ivy clinics maken wij gebruik van vloeibare stikstof.

 

Na de behandeling vormt zich een blaasje en vervolgens een korstje op de plek, maar na verloop van tijd verdwijnt dit weer. Uiteraard zal de behandelaar het plekje voorzichtig aanstippen. Het kan zijn dat de plek bij de eerste behandeling niet helemaal verdwijnt. In dit geval kan de behandelaar de behandeling herhalen.

 

Meestal is de behandeling effectief, in sommige gevallen komen de ouderdomsvlekken weer terug.

Chemische peeling


Een peeling kan niet alleen ingezet worden bij huidveroudering of acne(littekens) maar ook bij pigmentvlekken en melasma.

 

Bij duidelijk zichtbare en begrensde pigmentvlekken maken wij gebruik van de Me-Line spotbehandeling. Met deze zeer gerichte behandeling kunnen pigmentvlekken effectief behandeld worden.

 

Bij Melasma maken we gebruiken van diverse peelingen zoals de Me-Line masker en ID- behandelingen en VIPeel.

 

Door deze behandelingen zal de huid gaan vervellen (vernieuwen) en daardoor wordt het pigment minder zichtbaar. Vaak zijn er een aantal behandelingen nodig voor een goed resultaat. Een mooie bijkomstigheid is dat de huidstructuur en lijntjes ook meteen verbeterd worden.

Zoals je kunt lezen zijn er verschillende mogelijkheden en is soms een combinatie van behandelingen het beste idee.

 

Ivy clinics biedt dan ook een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij één van onze huidtherapeutes of cosmetisch consulenten om te bepalen wat voor jou de beste oplossing is.

 

Boek nu je afspraak online in of bel ons gelijk even!

Klinieken

Locaties

Ivy clinics Amstelveen

Ivy clinics Amstelveen

Handelsweg 59
1181 ZA | Amstelveen

Maandag - vrijdag: 09.00 - 19.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7

Ivy clinics Westervoort

Ivy clinics Westervoort

Kerkstraat 1
6931 DR | Westervoort

Maandag - vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7

Ivy clinics Den Bosch

Ivy clinics 's-Hertogenbosch

Vughterstraat 171
5211 GB | 's-Hertogenbosch

Maandag - vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7

Ivy clinics Amsterdam

Ivy clinics Amsterdam

Westeinde 4
1017 ZN | Amsterdam

Maandag - vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7