bodycontouring
bodycontouring

Littekens

 

Bijna iedereen heeft wel één of meerdere littekens. De ene persoon ziet het als iets wat bij het leven hoort en de andere persoon vindt een litteken ontsierend.

 

Bij Ivy clinics zijn wij gespecialiseerd in het behandelen en verbeteren van veel verschillende soorten littekens.

Littekens behandelen

Hoe ontstaan littekens?


Littekens kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Door een ongeval, operatie of huidaandoening kan de huid beschadigen.

 

Als de huid ernstig beschadigd is, is de kans groter dat een cosmetisch storend litteken ontstaat. Niet alleen de ernst van de beschadiging maar ook andere factoren spelen een grote rol in het ontstaan van littekens. Hieronder worden een aantal factoren genoemd:

 

Leeftijd: Als je ouder wordt zal de wondgenezing vertragen. Doordat de genezing langer duurt is er een grotere kans op het ontwikkelen van littekens. Ook jongere mensen hebben meer kans op het ontwikkelen van littekens. In dit geval geneest het snel waardoor er te veel aan huid ontstaat. Daarom ontstaan vaak bij jongere mensen dikke littekens.

 

Erfelijkheid en huidskleur: Mensen met een donkere huid hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van littekens. De littekens die we vaak zien is keloïd.

 

Lokalisatie: Ook de locatie waar het litteken zich bevindt kan een verhoogd risico zijn voor het ontwikkelen van cosmetisch storende littekens. Littekens gelegen over spieren en een hoog bewegelijkheid hebben kunnen gemakkelijker uitrekken en daardoor meer zichtbaar zijn. Voorbeelden van gebieden zijn: rug, schouders en gewichten.

 

Bijkomende wondinfectie: Als er een infectie in de wond ontstaat is de kans groter dat er een abnormaal litteken ontstaan. Dit komt doordat de wondgenezing verstoord is.

Hoe genezen wonden?


Op het moment dat er een wond ontstaat gaat het lichaam gelijk aan de slag om de wond te genezen. Dit gebeurt in drie stappen.

 

Als eerste de reactiefase, als tweede de regeneratiefase en als laatste de rijpingsfase. Als er een storing is in het genezingsproces kan het zijn dat een wond minder mooi geneest en een litteken ontstaat. Hieronder worden de onderdelen van het genezingsproces beschreven.

 

Reactiefase: De reactiefase is onder te verdelen in twee onderdelen. Deze fase duurt ongeveer 1 tot 4 dagen.
Als eerste de bloedingsfase en daarna de ontstekingsfase. Bij het ontstaan van een wond kan het gaan bloeden. Door het stollingsproces wordt het bloeden verminderd.

 

De vaten gaan samentrekken en daardoor ontstaat er een stolsel van fibrinedraden. Het stolsel beschermt de wond en als het gaat indrogen functioneert het als korst.

 

Als het bloeden is gestopt komt de wond in de ontstekingsfase. In deze fase worden alle dode huidcellen en micro-organismen opgeruimd. Dit gebeurt ook wel door fagocytose. Tijdens dit proces worden de capillaire in omliggende gebieden verwijd zodat de witte bloedcellen (granulocyten) goed bij het gebied kunnen komen.

 

Als de witte bloedcellen aankomen bij de wond veranderen ze in macrofagen. Macrofagen ruimen dode huidcellen op en maken de bacteriën onschadelijk. Samen met de macrofagen komen er water en eiwitten in het gebied terecht.

 

Lymfevaten in het wondgebied zijn beschadigd en zijn niet in staat het vocht af te voeren waardoor er zwelling ontstaat. Toxines prikkelen de pijnzenuwen en daardoor ontstaat er pijn. Deze fase heet daarom de ontstekingsfase omdat alle tekenen van ontsteking ontstaan: warmte, roodheid, zwelling en pijn.

 

Regeneratiefase: ook wel de proliferatiefase vanaf dag 4 tot dag 21. In de regeneratiefase wordt de dermis gerepareerd en de wond gesloten. Het aanmaken van bloedvaten (angiogenese) wordt gestimuleerd door de macrofagen in het gebied.

 

Door deze macrofagen komen veel meer fibroblasten naar het gebied. Fibroblasten zorgen voor het aanmaken van granulatieweefsel. Er zijn voedingsstoffen nodig om granulatieweefsel te maken namelijk: vitamine A en C, eiwitten, mineralen, zuurstof, groeifactoren, enzymen en hormonen. Als een van bovenstaande voedingsstoffen niet aanwezig is dan kan de wondgenezing vertragen of zelfs stagneren.

 

Als het granulatieweefsel de kiemlaag heeft bereid worden de epidermale cellen aan de wondrand gestimuleerd waardoor de wond zich sluit. De huid is dan heel kwetsbaar.

 

Rijpingfase: De rijpingsfase is de fase welke het langste duurt namelijk ongeveer 6 maanden tot 2 jaar. Het litteken moet uitrijpen. Macrofagen en fibroblasten zorgen voor een afbraak van te veel aan bloedvaatjes. Ook wordt het jong collageen omgezet naar rijp collageen.

Welke soorten littekens zijn er?


Er zijn verschillende soorten littekens. Ze kunnen verschillen van uiterlijk maar ook van klachten. Hieronder bespreken we hypertrofische litteken, keloïd en atrofische litteken.

 

Hypertrofische littekens

Hypertrofische littekens zijn verdikt en liggen op de huid. Vaak nog actief en rood van kleur. Deze vorm van littekens komen veel voor op een jongere leeftijd. Hypertrofische littekens kunnen jeuken en pijnlijk zijn. De genezing kan spontaan gaan binnen enkele weken maar kan soms ook jaren duren.

 

Keloïd

Keloïd komt veel voor op hypertrofische littekens. De littekens zijn verdikt en kunnen rood of donker zijn van kleur. Ook deze littekens komen vaker voor bij jongere mensen maar wordt voornamelijk gezien bij negroïde huiden. Kenmerkend is dat de littekens buiten de originele wondranden groeien. Keloïd kan door alle soorten verwondingen aan de huid ontstaan.

 

Atrofische littekens

Atrofische littekens zijn vaak klein, rond en liggen vaak iets dieper in de huid. Bij atrofische littekens wordt vaak tijdens het genezingsproces te weinig huid aangemaakt. De littekens komen vaak voor bij acne of na waterpokken.

lipoedeem liposuctie

Litteken behandelingen


Bij Ivy clinics bieden wij verschillende mogelijkheden om littekens te behandelen. Samen met de huidtherapeute, arts of cosmetisch consulent wordt er bepaald wat voor jouw huid het beste is.

Youlaser MT (CO2 laser)


Met de Youlaser MT kunnen verschillende littekens behandeld worden. De laser kan zowel de kleur als structuur van de littekens verbeteren.

 

De Youlaser MT geeft warmte in de huid waardoor roodheden verminderen. Bij diepe atrofische littekens komt de huid meer naar boven waardoor er minder oppervlakte verschil is. Juist bij verdikte littekens zorgt de Youlaser MT ervoor dat het litteken in dikte afneemt. Het litteken wordt soepeler en zal minder zichtbaar zijn.

eMatrix


Bij Ivy clinics kan je terecht voor een eMatrix behandeling. Het apparaat werkt op gefractioneerde bipolaire radiofrequentie (RF) en geeft een minimale downtime van 1 tot 3 dagen.

 

De eMatrix wordt voornamelijk ingezet bij acne littekens en is geschikt voor alle huidtypes. Het apparaat zorgt ervoor dat de huid zich gaat vernieuwen en maakt zowel collageen als elastine aan.

Litteken massage


Sommige littekens kunnen pijnlijk zijn en hebben een verminderde beweeglijkheid. Littekens kunnen vastzitten, trekken, irriteren en dikker worden.

Door littekenmassage wordt het litteken soepeler en losser waardoor de bewegelijkheid verbeterd. De doorbloeding en de stofwisseling verbeteren van het litteken.

Microneedling


Microneedling is inzetbaar voor verschillende type littekens. De pen met minuscule steriele naaldjes maken met een hoge snelheid kleine kanaaltjes in de huid.

 

Door deze kanaaltjes wordt het natuurlijk herstelproces van de huid geactiveerd. Door de prikkelingen wordt de huid gestimuleerd en komen in het bindweefsel groeiende en herstellende factoren vrij. Collageen en elastine wordt aangemaakt.

Plexr


PlexR Soft Surgery is een innovatief apparaat. Het zorgt voor celvernieuwing, samentrekking van de huid en aanmaak van collageen. Cosmetisch ontsierende littekens worden minder en diepe littekens komen weer meer naar boven.

 

Zoals je kunt lezen zijn er verschillende mogelijkheden en is soms een combinatie van mogelijkheden het beste idee. Ivy clinics biedt dan ook een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij één van onze huidtherapeutes of cosmetisch consulenten om te bepalen wat voor jou de beste oplossing is. Boek nu je afspraak online in of bel ons gelijk even!

Zoals je kunt lezen zijn er verschillende mogelijkheden en is soms een combinatie van behandelingen het beste idee.

 

Ivy clinics biedt dan ook een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij één van onze huidtherapeutes of cosmetisch consulenten om te bepalen wat voor jou de beste oplossing is.

 

Boek nu je afspraak online in of bel ons gelijk even!

Klinieken

Locaties

Ivy clinics Amstelveen

Ivy clinics Amstelveen

Handelsweg 59
1181 ZA | Amstelveen

Maandag - vrijdag: 09.00 - 19.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7

Ivy clinics Westervoort

Ivy clinics Westervoort

Kerkstraat 1
6931 DR | Westervoort

Maandag - vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7

Ivy clinics Den Bosch

Ivy clinics 's-Hertogenbosch

Vughterstraat 171
5211 GB | 's-Hertogenbosch

Maandag - vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7

Ivy clinics Amsterdam

Ivy clinics Amsterdam

Westeinde 4
1017 ZN | Amsterdam

Maandag - vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7