Rosacea
Rosacea

Rosacea

 

Ben jij iemand die last heeft van blijvende roodheid in het gezicht, snel aan het blozen is en/of last heeft van bultjes en puistjes en weet jij niet wat hieraan te doen is? Ivy clinics biedt verschillende behandeltechnieken om rosacea te verminderen. Samen met jou gaan we de strijd aan tegen rosacea.

 

Kom langs bij Ivy clinics voor een adviesgesprek. Samen bepalen we welke behandeling het beste bij jou past.

Rosacea

Wat is rosacea?


Rosacea is een chronische huidaandoening wat ook wel te herkennen aan een diffuse roodheid, blozen en in veel gevallen ook bultjes en puistjes. Comedonen (mee-eters) zijn in dit geval niet aanwezig.

 

Rosacea komt vaak voor bij vrouwen en ontstaat tussen het dertigste en vijftigste levensjaar. Maar hoeveel komt de aandoening eigenlijk voor? Het percentage in Europa verschilt tussen de 0,1% en 10% van de bevolking. Ongeveer de helft van de mensen met rosacea hebben daarnaast ook nog oogklachten. Deze klachten uiten zich in pijnlijk en droge ogen, lichtschuwheid en wazig zien.

 

Rosacea heeft ook een vorm waarbij de neus is aangedaan. Deze vorm van rosacea heet rhinophyma en word ook wel vaak onterecht gezien als ‚Äėdrankneus‚Äô. Rhinophyma komt vaak voor bij mannen en ontstaat als gevolg van talgklierhyperplasie (vergroting talgklieren) en fibrosering (toename van bindweefsel). Hierdoor ontstaat er een zwelling van de neus.

Hoe ontstaat rosacea?


Hoe rosacea ontstaat is zeer complex en is ook nog deels onbekend. De huidbarrière van de bovenste huidlaag is verstoord. Hierdoor is de huid gevoeliger en reageert sneller op invloeden van buitenaf.

 

Er kan dan een ontstekingsreactie ontstaan. Naast de huidbarrière speelt de Demodex mijt een rol. Bij iedereen is de Demodex aanwezig op de huid maar bij rosacea is dit 20 keer zoveel. Ook de Demodex mijt kan voor een ontstekingsreactie in de huid zorgen.

Triggers rosacea


Bij rosacea is er sprake is van een verstoorde huidbarrière. Hierdoor kan de huid zich minder goed weren tegen invloeden van buitenaf.

 

Hieronder worden een aantal triggers beschreven waardoor de huid heftiger kan reageren. Per persoon verschilt de heftigheid van de reactie. Dit heeft ook te maken met de ernst van de rosacea.

 

  • Weersomstandigheden: warmte, vochtigheid, koude en wind kan zorgen voor roodheid en bultjes. Ook UV-licht heeft een grote impact op rosacea.
  • Sommige producten in het dagelijks leven kunnen ervoor zorgen dat er vaatverwijding ontstaat en dus ook meer roodheden in het gezicht. Vermijd zoveel mogelijk de volgende producten: alcohol, koffie, sommige theesoorten, zuivelproducten, soja en bepaalde kruiden.
  • Door stress en emoties kan spontaan blozen optreden. Denk aan woede, angst en schaamte.
  • Vermijd zoveel mogelijk ruwe behandelingen bijvoorbeeld, microdermabrasie etc.
  • Huidproducten met irriterende ingredi√ęnten zoals alcohol, menthol.
  • Roken
  • Geneesmiddelen zoals corticostero√Įden en middelen wat zorgt voor vaatverwijding.

Hoe verloopt het proces van rosacea


Rosacea is een chronische aandoening wat betekent dat het nooit helemaal zal verdwijnen. Om ervoor te zorgen dat rosacea stabiel blijft en niet erger wordt zijn een aantal dingen mogelijk. Zorg ervoor om bovenstaande triggers zoveel mogelijk te vermijden.

 

Zo zorg je ervoor dat er minder opvlamming ontstaan. Als tweede kan je de huid goed verzorgen. Hierdoor wordt de huidbarrière versterkt en is de huid weerbaarder voor invloeden van buitenaf.

lipoedeem liposuctie

Rosacea behandelingen


Bij Ivy clinics bieden wij verschillende mogelijkheden om rosacea te behandelen. Samen met de huidtherapeute wordt er bepaald wat voor jouw huid het beste is.

Peeling


De peeling zorgt voor een exfoli√ęrend effect en het bovenste huidlaagje zal afschilferen. Hierdoor wordt de huid gestimuleerd zichzelf te vernieuwen en de weerstand van de huid zal verbeteren.

Acnetherapie


Rosacea gaat vaak gepaard met puistjes en ontstekingen. Door acnetherapie toe te passen kunnen de puistjes en ontstekingen verminderen.

 

Onder acnetherapie vallen o.a. een dieptereiniging en peeling. Bij een dieptereiniging worden alle puistjes en ontstekingen manueel geledigd. Soms wordt hierbij een steriel naaldje gebruikt. In veel gevallen wordt er bij een dieptereiniging een peeling ingezet om het effect te versterken.

 

Een peeling zorgt ervoor dat de huid gaat exfoli√ęren. De bovenste laag van de huid verweekt en gaat sneller afschilferen. De huid raakt hierdoor minder snel verstopt, talgproductie verminderd, werkt ontstekingsremmend en ook de huidstructuur verbeterd.

Laser


Bij rosacea met vaatjes (couperose) wordt de Nd:YAG laser ingezet. Deze laser geeft een lichtstraal af die het bloed in het vaatje zodanig verwarmt dat het vaatje vernietigd wordt.

 

Het lichaam breekt het restant van het vaatje vanzelf af. Hierdoor zullen de vaatjes verdwijnen.

IPL


Bij rosacea met algehele roodheid en acne kan er de IPL ingezet worden. De IPL heeft een breed spectrum aan straling en kan met één stand de oppervlakkige verwijde vaatjes vernietigen en met de andere stand de acne bacterie doden.

 

Hierdoor kunnen we veel verschillende problemen van rosacea verhelpen.

Microneedling


Bij microneedling wordt er gebruik gemaakt van minuscule naaldjes die kleine kanaaltjes in de huid maken. Door het maken van de kleine beschadigingen in de huid wordt het herstelproces geactiveerd.

 

Er komen groei en helende factoren vrij wat zorgt voor de aanmaak van collageen en elastine. Door microneedling wordt de huid verstevigd en weerbaarder voor invloeden van de huid. Dit heeft een gunstig effect op de rosacea.

Producten


Om rosacea aan te pakken gaat het niet alleen om behandelingen. Ook jijzelf kan een goede bijdrage leveren om zo samen voor het maximale resultaat te gaan. De huidtherapeute maakt een passend advies voor jouw huid.

Thermavein


De behandeling is goed in te zetten bij ontsierende rode vaatjes. Met een klein pennetje wordt het vaatje dicht gedrukt en geleegd. Dan wordt er een korte puls gegeven waardoor er warmte ontstaan. Deze warmte zorgt ervoor dat de vaatwanden aan elkaar blijven plakken.

 

Het vaatje is minder zichtbaar en moet vervolgens opgeruimd worden door het lichaam.

Hydrafacial


Is de rosacea onder controle maar toch wil je de huid goed verzorgen zodat het niet erger meer wordt. Dan is de Hydrafacial wat voor jou.

 

Hydrafacial zorgt voor een grondige reiniging en heeft een peelend effect. Antioxidanten worden in de huid gesluisd wat de huid beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf.

Zoals je kunt lezen zijn er verschillende mogelijkheden en is soms een combinatie van behandelingen het beste idee.

 

Ivy clinics biedt dan ook een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij één van onze huidtherapeutes of cosmetisch consulenten om te bepalen wat voor jou de beste oplossing is.

 

Boek nu je afspraak online in of bel ons gelijk even!

Klinieken

Locaties

Ivy clinics Amstelveen

Ivy clinics Amstelveen

Handelsweg 59
1181 ZA | Amstelveen

Maandag - vrijdag: 09.00 - 19.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7

Ivy clinics Westervoort

Ivy clinics Westervoort

Kerkstraat 1
6931 DR | Westervoort

Maandag - vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7

Ivy clinics Den Bosch

Ivy clinics 's-Hertogenbosch

Vughterstraat 171
5211 GB | 's-Hertogenbosch

Maandag - vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7

Ivy clinics Amsterdam

Ivy clinics Amsterdam

Westeinde 4
1017 ZN | Amsterdam

Maandag - vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Spoedzorg: 24/7