Vaatjes
Veel mensen hebben last van ontsierende vaatjes welke zich in het gezicht kunnen bevinden maar ook op andere gebieden op het lichaam. De vaatjes kunnen als storend worden ervaren en mensen willen het camoufleren.
Ben jij iemand die zich stoort aan bepaalde vaatjes in het gezicht of op het lichaam. Kom dan langs bij Ivy clinics voor een adviesgesprek. Samen bepalen we welke behandeling het beste bij jou past.
Welke soorten vaatjes zijn er?
Couperose
Couperose zijn kleine rode bloedvaatjes in het gezicht. Het komt voornamelijk voor op de wangen, kin, neus, hals en/of decolleté.
De vaatjes hebben geen belangrijke functie op het gebied van het aanvoeren van zuurstof of afvoeren van afvalstoffen. Daarom kan couperose zonder problemen behandeld worden. De vaatwanden zijn bij couperose verzwakt. Het gebeurt vaak door de veroudering van de huid.
Ook factoren zoals UV-licht, erfelijkheid, roken, zwangerschap, sommige medicatie of een trauma van de huid kan de couperose verergeren.
Rosacea
Rosacea is een chronische huidaandoening te herkennen aan een diffuse roodheid. Ook blozen, bultjes en puistjes komen veel voor bij rosacea.
Rosacea komt veel voor bij vrouwen en ontstaan tussen het 30ste en 50ste levensjaar. Ongeveer de helft van de mensen hebben ook oogklachten.
De oorzaak is complex en daarnaast deels onbekend. De huidbarrière is verstoord waardoor de huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. Ook speelt de Demodex mijt een rol.
Bij iedereen is deze mijt aanwezig maar bij de mensen met rosacea in veel grotere hoeveelheden. Hierdoor kan er een ontstekingsreactie ontstaan. Rosacea heeft een aantal triggers waardoor de huid heftiger kan reageren.
Triggers van rosacea zijn: UV-licht, productie uit dagelijks leven (koffie, alcohol, sommige thee soorten, zuivelproducten, soja en bepaalde kruiden), stress/emoties, ruwe behandelingen, huidproducten met alcohol/menthol, roken en bepaalde geneesmiddelen.
Spider Naevus (Spinnetje)
Een spider naevus is goed te herkennen door een klein rood stipje met daaromheen uitlopende vaatjes.
Een spider naevus kan al op jongere leeftijd voorkomen maar verdwijnt meestal na de pubertijd. Ook tijdens de zwangerschap is er een groter risico voor het ontwikkelen van een spider naevus.
Na de bevalling verdwijnen deze vaak. Een spider naevus ontstaan door een plaatselijke verwijding van klein bloedvaatjes. Ook hebben hormonale factoren vaak een grote rol bij het ontstaan.
Cherry angioma (Kersenwrat)
Cherry angiomen zijn kleine ronde helderrode bultjes op de huid. Ze zijn onschuldig maar veel mensen storen zich eraan.
Cherry angiomen worden ook wel kersenwratjes of bloedblaartjes genoemd en komen vaak voor op een iets oudere leeftijd. Bijna iedereen op 60-jarige leeftijd heeft wel een of meerdere cherry angiomen.
De grootte kan verschillen per plekje. Gemiddeld is de grootte van een cherry angioom tussen de 1 mm en 5 mm en kan overal op het lichaam zitten.
Naevus flammeus (Wijnvlek)
Een naevus flammeus, ook wel een wijnvlek, is een aangeboren vaatafwijking. Een naevus flammeus is vaak gelokaliseerd in de hals of het gezicht. Het zijn allemaal verwijde bloedvaatjes bij elkaar.
In de loop der jaren groei deze plek mee en zal daarom groter worden. Ook is vaak te zien dat een naevus flammeus donkerder en dikker wordt als je ouder wordt. De plek wordt vaak als cosmetisch storend ervaren.
Poikiloderma van civatte
Poikiloderma van civatte is een veel voorkomend huidaandoening bij mensen op latere leeftijd. De aandoening wordt ook wel erythrosis interfollicularis colli of zonnehals genoemd.
Poikiloderma van civatte is goed te herkennen aan een grillige roodbruine verkleuring in de hals, decolleté, oren en/of nek. De aandoening wordt veroorzaak door een pigmentaandoening in combinatie met zonschade en huidveroudering.
Door de rode gloed en de vaatjes dit ook onder vaatproblematiek. Vooral blanke vrouwen van middelbare leeftijd hebben hier last van.
Naevus van Unna (Ooievaarsbeet)
Een naevus van Unna, ook wel een ooievaarsbeet, is een aangeboren vaatafwijking. Een naevus van Unna komt voornamelijk voor in de nek. In enkele gevallen komt de aandoening voor op de oogleden of op het voorhoofd.
De plek heeft een onregelmatige vorm en een egale rozerode kleur. Bij ongeveer 40% van de pasgeborene komt deze aandoening voor maar trekt vaak na enkele maanden weer weg.
Beenvaatjes
Heb jij ook last van die ontsierende vaatjes op de benen? Beenvaatjes is een veel voorkomend probleem. Vooral vrouwen hebben hier snel last van. De oppervlakkige beenvaatjes zijn rood, paars of blauw van kleur en zien eruit als streepjes in de huid.
Beenvaatjes ontstaan vaak spontaan maar kunnen ook door dieper gelegen spataderen veroorzaakt worden. Ook zijn er risicofactoren voor het ontstaan van beenvaatjes namelijk: aanleg (erfelijkheid), zwangerschap of een staand beroep.
Door de druk op de haarvaten kunnen de vaatwanden verslappen en groter worden. Het bloed blijft dat ook in het vaatje staan en stroomt niet verder. Hierdoor ontstaan de rood/blauwe beenvaatjes.
Vaatjes behandelingen
Bij Ivy clinics bieden wij verschillende mogelijkheden om vaatjes te behandelen. Samen met de huidtherapeute wordt er bepaald wat voor jouw huid het beste is.
Laser
Bij duidelijk zichtbare vaatjes wordt de Nd:YAG laser ingezet. Deze laser geeft een lichtstraal af die het bloed in het vaatje zodanig verwarmt dat het vaatje vernietigd wordt.
het lichaam breekt het restant van het vaatje vanzelf af. Hierdoor zullen de vaatjes verminderen en verdwijnen.
IPL
Bij algehele of diffuse roodheid kan er de IPL ingezet worden. Doormiddel van lichtflitsen worden de oppervlakkige vaatjes verwarmt.
Door deze hitte zal het vaatje kapot gaan en verdwijnen. De IPL heeft een breder spectrum aan straling dan de laser. Hierdoor werken we wat oppervlakkiger, waardoor we mooi de diffuse roodheid kunnen aanpakken.
Thermavein
De Thermavein wordt vaak ingezet als behandeling tegen vaatjes. Het is een zeer effectieve, doelgerichte en veilige behandeling voor rode vaatjes.
Couperose, spider naevus en cherry angioma’s kunnen hiermee behandeld worden. Met een zeer klein pennetje wordt het vaatje dichtgedrukt en een kleine hoeveelheid aan energie (4 mHz) gegeven. Door de warmte gaan de eiwitten in de vaatwanden aan elkaar vast plakken.
Daarna wordt het vaatje opgenomen en afgebroken door het lichaam.
Producten
Producten zullen er niet voor zorgen dat de vaatjes gaan verdwijnen. Wel kan je met producten de huid conditie verbeteren waardoor de gehele huid er beter uitziet.
Kalmerende producten zorgen ervoor dat de huid ook rustiger wordt. Bepaal samen met de huidtherapeute wat voor jouw huid het beste is.
Camouflage
Stoor jij je aan de vaatjes en wil je dat ze minder zichtbaar worden. Dan past een goede camouflage bij jou. Zorg wel voor een juiste camouflage van de huid, omdat sommige camouflages de huid kunnen verstoppen.
Dit is niet bevorderlijk voor de conditie van de huid. Gebruik daarom altijd een minerale camouflage. De huidtherapeute legt uit welke camouflage goed bij je past en doet een kleurbepaling.
Zoals je kunt lezen zijn er verschillende mogelijkheden en is soms een combinatie van behandelingen het beste idee.
Ivy clinics biedt dan ook een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij één van onze huidtherapeutes of cosmetisch consulenten om te bepalen wat voor jou de beste oplossing is.
Boek nu je afspraak online in of bel ons gelijk even!