Zijn fillers gevaarlijk?
Als je een behandeling met fillers overweegt, wil je natuurlijk eerst weten of fillers gevaarlijk zijn. Daar kunnen we kort en bondig over zijn, want in de juiste handen – die van een ervaren cosmetisch arts – zijn fillers veilig.
In dit artikel beschrijven we de veiligheid van fillers en verklaren we waardoor het idee bestaat dat fillers gevaarlijk zijn. Voor we overgaan tot het beschrijven van de mogelijke gevaren van fillers, eerst nog even in het kort wat fillers nu precies zijn.
Fillers in het kort
Met een filler kan er volume worden aangebracht in en onder de huid. Fillers worden voornamelijk gebruikt voor cosmetische doeleinden, zoals het verminderen van rimpels en het verbeteren van de hydratatie van de huid. In Nederland wordt er het meest gewerkt met fillers op basis van hyaluronzuur. Dit is een stof die van nature in het lichaam voorkomt en met behulp van biotechnologie wordt nagemaakt voor het toepassen als filler. Er zijn wereldwijd veel verschillende soorten hyaluronzuur fillers verkrijgbaar, wisselend in kwaliteit. Bij Ivy clinics werken alleen met hoogwaardige fillers van Bo medical, Merz en andere grote bedrijven. Fillers op basis van calcium hydroxiapetiet (Radiesse) en poly-L-melkzuur (Sculptra) hebben een andere samenstelling dan hyaluronzuur, maar kunnen ook veilig worden geïnjecteerd.
Veilige fillers
Hyaluronzuur: Hyaluronzuur is een soort suiker (polysaccharide) dat van nature aanwezig is in het lichaam, zoals in de huid en het kraakbeen. Het heeft de eigenschap vocht aan zich te binden en op te zwellen in gelvorm, waardoor er een gladmakend en vullend effect ontstaat. Het hyaluronzuur in fillers wordt gemodificeerd (crosslinking) zodat het product langer in de huid blijft zitten. De effecten van een behandeling met hyaluronzuur fillers houden ongeveer 9 tot 12 maanden aan in gebieden in het gezicht waar veel beweging zit. Fillers op de jukbenen of onder de ogen kunnen 1,5-2 jaar werkzaam blijven.
Calciumhydroxyapatiet: Calciumhydroxyapatiet is een soort mineraal dat wordt aangetroffen in menselijke tanden en botten. Voor het opvullen van rimpels in het gezicht worden calciumhydroxyapatietdeeltjes verwerkt in een gelachtige oplossing en vervolgens geïnjecteerd in de rimpel in het gezicht of onder de huid. Bij Ivy clinics werken we met Radiesse; een filler op basis van calciumhydroxyapatiet. De effecten van dit materiaal houden ongeveer 18 maanden aan. Wel is calciumhydroxyapatiet zichtbaar op röntgenfoto’s en kan het beeld mogelijk vertroebelen.
Poly-L-melkzuur (PLLA): PLLA is een biologisch afbreekbaar, biocompatibel door de mens gemaakt polymeer. Dit materiaal wordt ook veel gebruikt in oplosbare hechtingen. PLLA is een duurzaam filler die wordt toegediend in een reeks injecties over een periode van enkele maanden. De effecten van PLLA worden over het algemeen steeds duidelijker in de loop van de tijd (over een periode van enkele weken) en de effecten kunnen tot 2 jaar aanhouden.
Permanente fillers zijn wel gevaarlijk
De fillers die we bij Ivy clinics gebruiken zijn dus veilig. Toch zijn er veel mensen die denken dat fillers gevaarlijk zijn. Dat komt door berichtgeving in de media over de vele complicaties die zijn ontstaan bij permanente fillers. Jaren geleden, toen de cosmetische geneeskunde nog in de kinderschoenen stond, werden er fillers geïnjecteerd die niet door het lichaam afgebroken kunnen worden. De permanente fillers die werden geïnjecteerd waren o.a. Bio-Alcamid, Aquamid en siliconenolie. De artsen die toentertijd deze fillers toepasten, waren niet bedacht op de vaak hevige complicaties die jaren na de behandeling kunnen ontstaan zoals ontstekingen, zwelling, pijn, roodheid en misvorming van het gezicht. Het gebruik van permanente fillers is daarom in Nederland sinds 2015 verboden. Het behandelen, corrigeren of verwijderen van een permanente filler is lastig. Het materiaal is vaak ingekapseld door het lichaam. Als er geen directe klachten zijn, wordt er daarom vaak voor gekozen het product te laten zitten. Mocht de permanente filler wel problemen geven dan kan het product – vaak deels – verwijderd worden door middel van laser of een chirurgische ingreep.
Wist je dat Nederland het eerste land is met een speciaal filler complicatie spreekuur? Het filler complicatie spreekuur wordt gehouden in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Mensen kunnen daar terecht als ze problemen ondervinden na een behandeling met fillers.
Allergische reactie op fillers
Vroeger werd er hyaluronzuur uit hanenkammen gehaald. Je kunt je voorstellen dat het injecteren van dierlijke eiwitten allergische reacties uitlokt. Tegenwoordig wordt hyaluronzuur met behulp van biotechnologie gefabriceerd en komen allergische reacties nauwelijks meer voor. Toch is er een klein percentage van de bevolking dat een bepaalde combinatie in het DNA draagt waardoor de kans op immuun-gerelateerde reacties op lichaamsvreemde objecten (als borstimplantaten, vaccinaties, piercings en dus ook fillers) hoger is. Bij die 1 tot 3% procent van de wereldbevolking kan een filler behandeling problemen geven. Er is een test op de markt die de combinatie in het DNA kan vaststellen, maar een goede indicatie voor een verhoogde immuunrespons zijn ook auto-immuunziekten en allergieën. Mocht je een auto-immuunaandoening hebben of last hebben van een of meerdere allergieën, is het belangrijk dit voor de behandeling te overleggen met de cosmetisch arts. Die kan en zal vervolgens bepalen of een filler behandeling verantwoord is en een mogelijk alternatieve behandeling als lipofilling overleggen.
Vasculaire complicatie
We hebben in dit artikel al de gevaren van permanente fillers besproken en de kleine kans op een allergische reactie na een fillerbehandeling. Een vasculaire complicatie – verstopping van een bloedvat na injectie – heeft niet direct met het product te maken, maar vooral met de techniek van de behandelaar. Er lopen veel bloedvaten door het gezicht. Bij het injecteren van filler in of naast een bloedvat kan de bloedtoevoer worden verminderd of zelfs geheel gestopt worden. Onbehandeld kan dit leiden tot necrose (afsterven van weefsel) en blindheid. Als er een vasculaire complicatie ontstaat is dit meestal direct en in ieder geval snel na de behandeling zichtbaar. De huid rondom het geïnjecteerde gebied wordt vaak lichter door het gebrek aan bloedcirculatie en de patiënt zal meer pijn hebben dan normaal is bij een fillerbehandeling. In het uitzonderlijke geval dat de bloedtoevoer is verminderd kan dit worden verholpen door het oplossen van de hyaluronzuur filler met hyaluronidase. Dit is een enzym dat de hyaluronzuur filler snel afbreekt. Het herkennen en verhelpen van een vasculaire complicatie vraagt om gedegen ervaring en kennis van een cosmetisch arts.
Veilig injecteren onder geleide van echo
Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van echografie bij het injecteren van filler vasculaire complicaties kan voorkomen. Met de echo kunnen we precies zien waar bloedvaten lopen en de filler veilig aanbrengen waar het effect gewenst is. Daarnaast kunnen we met de echo ook zien waar er eerder filler is aangebracht en zelfs het type filler herkennen. Dit kan handig zijn als je niet zeker weet of je eerder bent geïnjecteerd met een permanente filler bijvoorbeeld. De artsen werkzaam bij Ivy clinics zijn getraind en ervaren in het toepassen van echogeleide injecties.
Conclusie
Filler behandelingen bij Ivy clinics zijn veilig, omdat we gebruik maken van hoogwaardige producten en ervaring hebben in het correct injecteren van de filler en vasculaire complicaties kunnen voorkomen en verhelpen. Aangezien we vinden dat iedereen een weloverwogen keuze moet kunnen maken, zijn we transparant over de mogelijke risico’s van een cosmetische behandeling. We hopen dat we met dit artikel bijdragen aan die weloverwogen keuze.
VEILIG
-
- A- MERK FILLERS
- ERVAREN COSMETISCH ARTS
- INJECTEREN MET ECHO
NIET VEILIG
-
- PERMANENTE FILLERS
- SLECHTE KWALITEIT FILLERS
- ONERVAREN ARTS OF ONGEKWALIFICEERDE BEHANDELAAR